Riktig Ernæring

Hjemmelagde knekkebrød | Riktig Ernæring

Hjemmelagde knekkebrød

BlogEntryTopperEnkle, hjemmelagde knekkebrød i en fei?
For godt til å være sant spør du kanskje, men det tar ikke lang tid å lage dem, det er selve stekinga som tar litt tid, og da kan du jo gjøre noe annet.

Disse knekkebrødene er rike på fiber og sunt fett, og med et proteinrikt pålegg holder de deg mett lenge.

Fiber er bra for fordøyelsen, det holder deg mett lenge, styrker immunforsvaret og bidrar til å senke kolesterolnivået. Et høyt inntak av fiber reduserer risikoen for bl.a hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og tarmkreft. Helsedirektoratet anbefaler 25-35 g kostfiber hver dag, og i tillegg til korn er grønnsaker, frukt, bær og poteter gode kilder til fiber.

Brødskalaen-bilde-1Brødskalaen-bilde-2

Brødskalaen begynner nå å bli kjent for de fleste forbrukere, den viser hvor grovt brødet er, og de siste årene har merkingen av hvor mye grovt mel som faktisk er i brødet blitt mer tydelig. Nå må produsenten skrive på posen hvor mange prosent grovt mel brødet inneholder. Har brødet 51 % grovt mel får det tre ”kakestykker” og definisjonen grovt, men i realiteten er det mye nærmere å være halvgrovt. Det samme med brødet som har 76 % grovt mel får fire ”kakestykker” og definisjonen ekstra grovt, men egentlig er mer likt et grovt brød.

Når du baker selv kan du bestemme hvor grovt brødet skal være, det er likevel lurt å ha i litt fint mel, evt. en surdeig, hvis du vil ha et litt luftig brød. Et tips er å kun tilsette ¼ fint mel, så vet du at brødet er grovt. Opplysningskontoret for brød og korn har en egen brødskala-kalkulator hvor du kan regne ut hvor grovt ditt hjemmebakte brød er. Den finner du
her.
Merk at frø, nøtter og andre ingredienser som har innvirkning på næringsinnholdet ikke er med i beregningen.

Kalkulatoren egner seg for all brødbakst, også knekkebrød. Og oppskriften du får her er 100% grov. I tillegg inneholder den en god blanding av forskjellige frø, som bidrar med sunt fett og mettende næring. Av erfaring kan jeg si at de lett får bein å gå på, og er en godkjent vertinnegave.

Oppskrift

3 dl sammalt hvete, grov
3 dl havregryn
1 dl linfrø (helst knust)
1 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
en klype salt
ca 7 dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Ha ca 1/3 av blandingen i en ny bolle og tilsett så mye vann at det blir som en grøt, havregrynene vil svelle, og den vil bli tykkere hvis den blir stående.
Smør blandingen jevnt utover et stekebrett med bakepapir.
Bruk en kniv og lag et rutemønster i ”deigen”, da blir det enklere å knekke rette knekkebrød. Eller la vær og bare bryt flak av ett stort knekkebrød.
Gjenta til du har brukt opp den tørre blandingen. Har du bare to stekebrett kan du vente med å blande den siste delen til en annen gang. Oppbevar i en boks. Eller du kan dele blandinga på to og lage tykkere knekkebrød.
Stek på 140 grader i ca 1 time. Lukk opp ovnsdøra innimellom for å slippe ut fuktighet.
Oppbevar knekkebrødene i en boks.

Vil du heller bake grove scones finner du oppskriften
her.

Ha en fin dag!