Riktig Ernæring

Tilbehør til grillmaten | Riktig Ernæring

Tilbehør til grillmaten

BlogEntryTopper

Årets grillsesong er godt i gang, og det er ikke tvil om at nordmenn er glad i å grille. Noen griller hele året, men de aller fleste av oss griller mest nå om sommeren. Et kjapt søk på Google med søkeordene ”nordmenn” og ”grilling” viser at det har vært jevn økning i antall grillmåltider for den gjennomsnittlige nordmann det siste tiåret. I hvertfall i følge media. Og dagligvarekjedene gnir seg i hendene og har det ene tilbudet etter det andre på kjøtt og pølser, sliders, kyllingklubber og tilbehør.

Selv om det, en gang imellom, kan være greit å få kjøpt ferdig grilltilbehør i butikken, så er det ikke tvil om, mener jeg, at det beste tilbehøret lager du selv. Da vet du hva du får i deg og kan lage din helt egne vri på sideretten. Det trenger ikke å være så komplisert heller, og noe kan du gjøre og lage dagen i forveien. Coleslaw synes jeg blir best hvis den får stå noen timer, eller over natta før du spiser den.

Vi spiser kanskje ofte den samme grillmaten, og det samme tilbehøret, så da er det jo fint med noen nye forslag, noen nye impulser og nye smaker. De forslagene som kommer her er av den enkle sorten, og kan lages mens du venter på at grillen blir varm. Oppskriftene er laget med magre meierivarianter, men du kan fint bruke rømme hvis du vil ha en kraftigere smak, mengden er den samme.

IMG_1465


Coleslaw

2 stk gulrøtter, vasket og raspet
¼ hodekål eller nykål, hakket i tynne strimler
3 ss gresk yoghurt
3 ss majones
3 ss melk (kan droppes hvis du bruker yoghurt naturell)
salt og pepper etter smak
2 ss hvitvinseddik
litt sukker (hvis du foretrekker den søtere)

Klem vannet ut av de revne gulrøttene. Bland yoghurt, majones, melk, hvitvinseddik, evt. sukker og salt og pepper. Så blander du dette med gulrot og kål. Jeg har tilsatt finhakket gressløk, og noen ganger har jeg i mais. Du kan også ha i litt finkuttet hvitløk, jeg brukte en rest med aioli jeg hadde i kjøleskapet. Så krydrer du etter smak; mer sukker, salt, pepper? Synes du den blir for fast kan du spe med litt melk eller ha i mer majones, evt. yoghurt naturell. Ha den i en boks med lokk og la den stå i kjøleskapet noen timer. Du kan selvfølgelig spise den med en gang, men den smaker bedre etter noen timer.

IMG_1454

Brokkolisalat

1 brokkoli, i buketter
¼ rødløk, finhakket eller strimlet
4 ss crème fraîche
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Kok brokkolibukettene i saltet vann til de fortsatt har litt tyggemotstand igjen. Skyll i kaldt vann. Bland créme fraiche, sennep og sitronsaft. Vend brokkoli inn i crème fraîche-blandingen, krydre med salt og pepper. Tilsett mer crème fraîche hvis du fortrekker en mer kremete salat, mindre hvis ikke, smak og behag. Du kan tilsette andre grønnsaker i denne salaten også, neste gang skal jeg ha i sukkererter og
semitørkede tomater, tror det blir veldig godt!

IMG_1460

Meksikansk grillet mais- og quinoasalat

Det første jeg skal si om denne salaten er at det er ikke min oppskrift, jeg har funnet den hos
Kolonihagen. Men jeg synes den er så god at jeg vil dele den med dere.

1 boks mais
1 dl quinoa
3 vårløk, kuttet
½ fetaost, smuldret (den som kjøpes hel, i papirboks)
1 neve frisk koriander, grovhakket

½ lime, saften
1 ts paprikakrydder
½ ts chilikrydder
bittelitt cayennepepper
3 gode ss crème fraîche

Sil vannet av maisen, stek de i litt smør i stekepanna til de får farge. Du kan grille maiskolber på grillen og bruke det i stedet, eller du kan steke de på brett i ovnen, 200 grader i 20 minutter, rør litt i dem etter 10 minutter.

Skyll quinoa i kaldt vann. Ha quinoa og 2 dl vann i en kjele, kok opp og la koke i 10 minutter. Trekk kjelen av plata og la det trekke i 10 nye minutter.

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland. Et tips er å ha i crème fraîche litt og litt til du får en fin kremet konsistens.

Vil du ha en salat fri for kumelk kan du bruke majones.


Lag en god, grønn salat i tillegg, så er du klar for middag.

God grillhelg!