Riktig Ernæring

Grove kanelboller | Riktig Ernæring

Grove kanelboller

BlogEntryTopper

Kanelbollens dag feires i Sverige 4. oktober hvert år, det er absolutt en dag jeg vil adoptere, så jeg la ut
denne oppskriften på verdens beste boller. Tilbakemeldingene var kun positive, men noen kunne tenke seg en litt grovere variant av dette supergode bakverket. Jeg har derfor laget en halvgrov variant, også uten sukker, men det kan du velge selv.

Det som er med grovere bakst er at det kan bli litt tørt, og litt “rundstykke-aktig”, og det vil vi jo gjerne unngå. Derfor liker jeg å bruke finmalt mel. Har du ikke annet enn sammalt mel kan du eventuelt kjøre det litt i en blender eller bruke stavmikseren for å få det fint. Du kan også bruke det som det er.

Jeg valgte å fylle mine boller med et
eplefyll, i tillegg til masse kanel, litt smør og malte mandler. Eplene og smøret tilfører fuktighet som gjør at du får luftig og saftig bakst.
Og da bollene var ferdige fikk de bein å gå på med en gang…

God baking!

IMG_1953

500 g fint mel
500 g grovt mel, finmalt
150 g sukker (eller 5 ss Sukrin Gold, hvis du vil prøve det)
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
1 pk gjær
5 dl melk
1 ts salt
1 ts kardemomme
150 g smør i terninger

Fyll

6 ss eplesyltetøy, er syltetøyet tynt bør du bruke en mindre mengde
3 ss temperert smør
4 ss malte eller hakkede mandler
kanel

Du kan selvfølgelig bruke kanel, smør og sukker hvis du heller vil det, men jeg anbefaler deg å prøve noe nytt, du vil ikke angre!

Egg til pensling
Perlesukker til å strø over (valgfritt)

Eggehvite
Melis

Ha alle de tørre ingrediensene i eltebollen, varm melken til den er lunken, bruker du fersk gjær rører du den ut i melken før du heller alt i bollen. Elt deigen i ca 15 minutter. Tilsett smør i terninger og elt videre i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i en drøy time.

Kjevle deigen til et rektangel på ca 40x50 cm. Smør smøret jevnt utover, strø på godt med kanel og de malte mandlene og bre til slutt eplesyltetøyet utover. Rull deigen sammen som en rullekake, og del den i skiver, ca to fingerbredder tykke. Legg de på bakepapir, om det er i en form, som et brytebrød, eller på brett bestemmer du selv.

Hev bollene i ca en halvtime. Stek de på 180 grader i 12-15 minutter, lager du brytebrød-versjonen må de nok steke de litt til.
De er ferdige når det gir en hul lyd når du dunker på dem med fingrene.

Spis bollene så fort de har avkjølt seg litt.. Eller frys dem og tin dem i ovnen på 120 grader i 10-15 minutter når du får gjester.

Jeg hadde litt melisglasur på; bland melis og eggehvite og rør godt med en skje. Eggehvitene gjør at glasuren blir stiv, og at du rører godt gjør glasuren helt hvit. Du kan også ha litt sitronsaft i hvis du liker det. Bruker du ikke all glasuren og skal spare den, bør du legge et vått klede over eller ha den i den tett pose.