Riktig Ernæring

Taco til nye høyder | Riktig Ernæring

Taco til nye høyder

IMG_2069

For noen uker siden anbefalte jeg via min
Facebookside å bytte ut fredagstacoen med en salat med Salmalaks. I mitt hode absolutt et godt alternativ og mange nyttige næringsstoffer. Men det var ikke alle som synes det var en god idé å bytte tacoen med fisk… På en fredag. Derfor har jeg nå laget en ny variant av tacoen.

Kanskje bruker du allerede kyllingbryst til tacoen, eller kanskje du lager fajitas? Her har du i allefall min versjon, og etter jeg ble servert dette første gang av en god kollega, er det svært sjelden jeg lager den klassiske ”norske” tacoen hjemme. Synes du det høres ut som mye jobb kan du enten fordele arbeidsoppgaver til hele familien eller du kan lage noe dagen før (lefser, guacamole og mangosalat).

Til 4 personer trenger du

3-4 kyllingbryst (avhengig av størrelse)
Chipotle Rub eller annet krydder
2 hvitløksfedd, skrelt og kuttet
4-5 ss nøytral olje
(evt. ferdig marinade)

2 avokadoer
1 hvitløksfedd
½ rød chili (1 hvis du vil ha den hot)
2 små tomater
1 lime, saft
frisk koriander
litt olivenolje

1 stor mango
½ chili
½ lime, skall og saft

3 dl siktet hvetemel
2 dl sammalt mel
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss nøytral olje
ca 2,5 dl vann
(blir ca 9 lefser, alt etter størrelse og tykkelse)

Annet tilbehør
salat
1 rødløk
1 agurk
2 små tomater
chilli
rømme
frisk koriander

IMG_2059

Kyllingbrystet har jeg marinert i en blanding av Chipotle Rub (krydder), olje og litt hvitløk. Knus alt i en morter og ha det over i en pose sammen med kyllingen. Dette kan med fordel ligge et par timer. Har du dårlig tid eller vil du ha en annen smak finnes det mange gode, ferdige marinader i butikken.

IMG_2053

Avokadoen deler du, ta ut steinen og skrap ut kjøttet med en skje og ha det over i en bolle. Mos den med en gaffel eller en visp. Vil du ha en helt glatt guacamole bruker du stavmikseren. Tilsett hakket hvitløk, chili, salt og pepper. Del tomatene og skjær eller skrap ut kjernen, del de så i små terninger og ha det i blandingen. Så tilsetter du saften av lime, frisk hakket koriander og litt olivenolje. Er det lenge til du skal spise legger du steinen tilbake i den ferdige guacamolen, dekker den med plastfilm og setter den kjølig. Anbefaler å ta den ut fra kjøleskapet litt før du skal spise, så den ikke er iskald, da kommer smakene bedre frem.

IMG_2055

Jeg pleier å skrelle mangoen med en potetskreller eller en liten kniv. Først fjerner du alt skallet, så deler du den. Mangoen har en ganske stor og flat stein, man kan se på mangoens fasong omtrent hvor steinen sitter. Skjær ned på hver side av steinen, jeg beregner at den er ca 1,5 cm tykk. Det resterende fruktkjøttet rundt steinen skjærer du bare av etterpå. Kutt fruktkjøttet i terninger og tilsett chili, limeskall og saft.

IMG_2050

Bland alle de tørre ingrediensene til tortillalefsene og tilsett vannet. Du kan elte den i en kjøkkenmaskin, men det er ikke nødvendig. Deigen kan være ganske løs, bruk heller mye mel når du skal kjevle. Del deigen i 8-9 likestore deler og kjevle de ikke større enn at de passer i stekepanna hvis du bruker den. Stek dem til de får litt farge på hver side, jeg stekte mine i en tørr stekepanne, men du kan med fordel også steke de på en stekeplate i ovnen, eller på pizzastein. Oppbevar de ferdige lefsene i et kjøkkenhåndkle til du skal spise. Har du planlagt og laget de dagen før varmer du de som andre tortillalefser. Disse kan med fordel fryses.

Så har vi kommet til innspurten; tørk marinaden av kyllingen før du bruner den i stekepanna i litt olje. La den få en fin brunfarge på begge sider før du legger den i en ildfast form el.l og setter den i ovnen i ca 10 min på 180
°C. Så tar du den ut og lar den hvile på benken i noen minutter. Skjær opp resten av tilbehøret; f.eks løk, agurk, tomat og chili. Skjær så kyllingbrystene i skiver og server.


God “taco”middag!

IMG_2069